ARGUMENT

ARHAICUL

În 1923, în “Eul și Se-ul”, Freud afirmă: “De fapt, cuvântul nu este decât urma mnezică a cuvântului auzit.” (S. Freud, “Eul și Se-ul”, Opere 3, Psihologia Inconștientului, pag 226). Această afirmație ne deschide o perspectivă asupra înțelegerii sensului cuvintelor, care nu mai cuprinde doar conexiunile logice, construite prin sedimentări semantice și păstrate între coperțile dicționarelor, ci include în dinamica sensurilor cuvintelor și istoria experiențelor de folosire a lor.

Chiar dacă psihanaliza este o terapie prin cuvânt, construcția procesului psihanalitic pornește de la primele interacțiuni, cu primele forme de folosire a spațiului, a timpului, a relației, a analistului, de către pacient. Toate aceste experiențe, care se compun din minuscule semne ce se traduc prin mișcări ale corpului, prin expresii faciale, prin tăceri și non-tăceri, ne permit, dacă ne aplecăm asupra lor, să deschidem o ușă către o zonă în care cuvântul și chiar figurabilitatea, sunt încă neclare, nu au contur, se diluează și se amestecă într -o masă de afecte fără formă. Este universul arhaicului…., acolo unde regăsimtimpul, dar în aceeași măsură spațiul experiențelor care s –au derulat anterior achiziționării limbajului.

Cum putem accesa aceste experiențe în cadrul psihanalitic? Cum putem identifica parcursul proceselor de transformare a pacienților, de integrare a experiențelor, pornind de la senzațiile corporale către cuvântul auzit în cabinet?

 

 

Conferinta Internationala de Psihanaliza face parte eforturile membrilor Societatii Romane de Psihanaliza – Societate Componentă a Asociatiei Internationale de Psihanaliza (IPA) – de inscriere a psihanalizei romanesti in directiile moderne de studiu la nivel mondial. Organizatorii isi propun realizarea unui eveniment de un inalt nivel stiintific, garantat prin invitarea, ca lectori si participanti, a unor personalitati de notorietate in domeniul psihanalizei nationale si internationale, nume de prestigiu in privinta contributiilor personale in cercetarea, practica clinica si pedagogia universitara.
Impactul potential al rezultatelor cercetarilor prilejuite de participarea la aceasta conferinta are in atentie atat activitatea de formare si perfectionare a specialistilor din domeniu, in special la nivel national – prin publicatii, cursuri si integrare in invatamantul universitar, cat si activitatile de cercetare, putand fundamenta, astfel, pe de o parte, profesionalismul psihoterapeutilor si al psihanalistilor, cat si deschiderea unor oportunitati reale de colaborari viitoare cu specialisti din universitati si institute de cercetare la nivel international.
Pentru Romania, preocuparea pentru cercetare si informare in domeniu isi are o justificare cu atat mai conturata cu cat, la momentul actual, prin prisma evolutiei istorice a societatii romanesti, nu exista o cultura a psihoterapiei si a psihanalizei, asa cum exista in tarile vest Europene sau in S.U.A., ceea ce limiteaza semnificativ utilizarea acestor modalitati de profilaxie si tratament menite sa amelioreze starea de sanatate si binele individual si social.
Evenimentul se inscrie in paleta de evenimente stiintifice similare, interne si internationale, printre cele mai reprezentative fiind: Conferintele anuale ale Federatiei Europene de Psihanaliza (EPF), Congresele Asociatiei Internationale de Psihanaliza (IPA), organizate la doi ani, Congresul annual de Psihanaliza al tarilor de limba franceza (CPFL), manifestari de mare amploare atat sub aspectul numarului de participanti, cat si al numarului de tari reprezentate si, desigur, al nivelului stiintific si academic sustinut. Pe de alta parte, la nivel intern, luand ca reper manifestari din acelasi domeniu, prin comparatie cu intalnirile stiintifice de tip workshop, Conferinta este un eveniment cu deschidere spre o categorie mai ampla de auditoriu, ce reunește gândirea unor reputați specialiști din România în dialog cu a unor țări cu mare tradiție în domeniul cercetării și practicii psihanalitice: Anglia, Franța, Germania, Israel., invitați din diferite școli de psihanaliză și domenii culturale conexe – in functie de tema aleasa pentru fiecare an.